What is STD?



As I were reading Cik Belle post on Save the date... I cannot help but wonder... what's the differences between Save the date and wedding invitations.

So I googled, and according to Wikipedia A save the date notice is an item stating the date of a wedding or other formal event. It typically states the date when a couple plans to marry, so that recipients will know to keep that date free.

Save the dates usually take the form of a card, but can also be a refrigerator magnet or similar item. They are generally sent out at least six to twelve months before the wedding date, and are usually followed by a formal wedding invitation.

While save the date started as a wedding-related custom, it is now used by individuals, businesses, and organizations to announce the date of any formal event, ranging from wedding anniversaries to grand opening ceremonies for office buildings.

So, I should have posted out my Save the date NOW since our wedding is:



Huahaha... BUT Gambar pon takda! Throughout our almost 4 years of being in a relationship, we have less than 10 pics together. So nak guna gambar mana-mana pon mana nak cekau?

We are still considering of doing the Save the date, in printing lah i meant. Semua itu $$$$ lagi kan? hehehe... Kalau semua sedara mara reti on9 sonang...

Even if we are to do it, maybe bulan august baru distribute. MAYBE. or tag kat FB je. For friends and family celik IT je lah nampak nya!

This entry was posted in ,. Bookmark the permalink.

23 Responses to What is STD?

  1. Cik Belle says:

    i kalau ada pon, tak print la kot.. mana nak cekau duit! hahaha.. saje suka-suka mungkin. huhu.. tagged orang celik IT dah. hehe.. tak pun, email to them, like nawal did. suke! hihi

  2. ZARA says:

    iye? payah eh nak kumpul email. huahaha... takpe FB sudeyh... hehehehe

  3. Yanie says:

    bestnya idea bagi fridge magnet tuh... i used to give the similar suggestion to my fiance, but the answer was a big NO, coz he said it will eat out our budget... so i guess FB and photoshop are the most relevant STD's sources so far for me... spreading the SAVE THE DATE at 0 cost... huhu.. yeah, i am a budget bride after all... babe... (but i still think to pull off the fridge magnet and sent em out to my friends..hehe, maybe i can do that in secret kan? he doesnt need to know heheh) thanks for sharing babe

  4. hahaha 6-12 months zara! i was thinking to do it like 2-3 months before the wedding... 6-12 months nanti takut orang cakap, pehal minah ni jemput awal sangat kot! Btolll, fb sudehhh.

  5. ZARA says:

    Yanie: I know right? Even only we have tree money where every morning kita petik duit and simpan kan :p seronok betul...

    gadis jumaat: STD *macam bunyi penyakit kelamin pulak* Anyway, STD is untuk orang save the date, lepas tu ada wedding invitations pulok... so dua kali send kad. depa kat sana lah selalu buat macam tu... hehehe... i ni macam nak ikut depa berkali kali p post opis peghabis duit beli setem...

    hehehehe... kesimpulan nya duitnye nan ado. so STD kat FB sudeyh... hehe

  6. ZARA says:

    Yanie: Silap. sila ganti even ngan if. huhuhu

  7. OMG...STD is such a brilliant idea. DEFINITELY!! so cute and suweet!!!

  8. ZARA says:

    arina: kan kan? insya-Allah tak lah orang lupa kot. sometimes ppl like to make holiday plans early kan? especially bila airasia buat sale. kuikui...

  9. Xora says:

    Serius ye, save the dates kena kuarkan sekurangnya 6-12 bulan sebelum tarikh?! wah, saya sudah terlambat. Bulan depan nak letak la :)

  10. Tulaa, depa kat sana sesuai sbb jemputan x ramai.. Kite? Ngee *gigit kuku laju2* anyway, ai msk blog yu sbb suspense sebentar tgk tajuk STD tadi... Huahua ingat apedaa..

  11. ZARA says:

    Xora: at least that is according to wikipedia. tapi i agree to it. i mean, betul gak kan. tgk cam i, sbb lambat bgtau sedara, ada one of my dad's cousin nak kahwin kan anak on the same date as mine. kalau kita buat STD and send out awal ppl will avoid doing any holiday plans and most importantly tak amek our date :D kan?

    gadis jumaat: huahahahhaa Sexually transmitted disease? huahahahahahaha... owh bab tu laju je eh? :D

  12. std kan mcm std yg tu je, hihi.. :) sama case, i pun gambar 2 org sangat boleh kira, dang! cuma pre-wed je banyak2 gambar, the thing is i salu rasa malu nak post gambar mushy2, haha.. ntah ape2..

    but pls do okay? :)

  13. ZARA says:

    huda: that's y ikmal pon tanpa hesitation agree... dia pon tau kitorang kekurangan gambar. hihihi.

    pasal mushy2 tu, ada one time kitorang g jumpa ada satu photog. bila tiba part mushy2 kitorang pandang each other. masuk dalam kereta menggeletek. dia kata sumpah dia tak nak gambar camtu! huahahaha... well i feel the same way...

    but when jumpa photog lain and kata kami takmo mushy2 photos depa kata nnti masa shooting tu mesti jadi lain... mood tu akan mai...

    huahaha... so maybe ada lah kot... cuak sat!

  14. si kecil says:

    oooo...baru tau perbezaannya.6-12 months? waahh..kalo 12, mcm awal sgt.tp bagus la kan..bleh la kawan2 booking tiket flight ke ape2 ke..senang. i think, i'll have to the close one sahaja..yg nk paksa diorang datang. kang letak publicly, ada pulak yg berbunyi kurang senang kalau awal sgt.

  15. kay kamal says:

    im baaaack~~~ i anta thru fb,email and post kat blog je...mayb u can try dat. n if takde gamba sesame,, bole wat cam farahfatihah...

    she had it nice tho tade gamba berdua

  16. STD.. brilliant idea..
    Gambar tade.. erm..Nanti amik gambar yang cute untuk STD(macam kat atas tu,cute sangat)

  17. Amalina says:

    zara..when i read ur title kan, mule2 i ingat psl Sexual Transmitted Disease..hihihihi then macam blur2 try kaitkan between gambar cute yg u letak tu and the title..after one sec, baru i tangkap STD=save the date =D

    btw, mine pon takde pic jugak..kami berdua penyegan and both come from dr family yg akan terkejut if nampak pic kami berdua-duaan..hihihihi

    and i use STD utk tag kawan2 kat fb, sementara menunggu kad siap, so i dah create event kat facebook, ajak diorang dtg..so sesape yg dlm list "attending" tu insya-Allah akan terima my wedding invitation card, i have to do this because jumlah kad yg kitorang cetak is limited =)

  18. dear, pls c my STD @ my blog...no need the pic of us..pun boleh wat STD...hehe

  19. hey zara, when i read ur title kan (not yet read the content) what crossed my mind first was "Sexually Transmitted Diseases"...

    in my field, thats what STD stands for.. :)

    hahaha..tergelak je sorang2 depan laptop ;p

  20. ZARA says:

    si kecil: apa lah yang diorang nak berbunyi kan? aduh.

    Kay: welcome back darling. takmo! i nak letak gambar!!! baru gedik!!!

    Ann: kan ann? saya suka bangat! tetiba dah dapat idea what to do... nnti will update when its ready.

    Amalina: Im a mass comm student. it really caught everybody attention kan? i learnt from a lecturer. kuikui.

    anyway, sangat brilliant ok what u did... sangat!!!

    farah fatihah: i know banyak yg takda gambar cantek gak. tapi nak menggedik letak gambar jugak!!!

  21. ZARA says:

    bride2wife: i'm glad u had a great laugh. hehehehe.... learnt from a lecturer to catch people's attention. kuikui

  22. dyn says:

    definitely, post online je kan..jimat~

  23. ZARA says:

    dyn: i like the term: post online :D